Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka wody
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
Składniki na sos:
przecier pomidorowy
ketchup
zioła prowansalskie
oregano
Zabieramy się do pracy!
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, olej, cukier i wszystko dobrze mieszamy. Wlewamy wszystko do mąki, wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto na blaszkę i rozciągamy palcami. Zostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
Krok 2
Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy (takie jakie lubimy). Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem i ziołami, ścieramy ser, kroimy szynkę.
Krok 3
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy dodatki. Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 20 minut.
Krok 4
Po upieczeniu pizzę polewamy ketchupem i zapraszamy domowników do kosztowania.
Mamy nadzieję, że smakuje wyśmienicie!