^Powrót na górę
foto1

Zajęcia ogrodnicze

O tym, że obcowanie z przyrodą i wykorzystywanie jej naturalnych właściwości ma moc terapeutyczną i leczniczą, wiadomo już od bardzo dawna. Od zarania dziejów ludzie obserwując przyrodę i będąc jej nierozerwalną częścią odnajdowali w jej elementach, a zwłaszcza w roślinach właściwości wspomagające ich procesy życiowe.
Bardzo ważnym aspektem zajęć praktycznych w ogrodnictwie jest dla osób niepełnosprawnych, możliwość nabycia umiejętności pracy, które będą mogli wykorzystać w przyszłości. Zwiększa to szanse  na podjęcie pracy związanej z pielęgnacją miejskich terenów zielonych, w centrach, szkółkach, gospodarstwach ogrodniczych. Podopieczni podczas prac ogrodniczych nabywają nie tylko umiejętności związanych z wykonywaniem określonych czynności, ale także nabywają większej pewności siebie, poczucia własnej wartości, umiejętności współpracy w zespole, funkcjonowania w społeczeństwie, dlatego też w Naszej Placówce zajmujemy się także hortiterapią.

Czytaj więcej...

Warsztaty kulinarne - „Pierogowe smaki”

Dnia 18 lipca w Naszym Domu gościły po raz pierwszy, Panie ze Stowarzyszenia „Sami Swoi” z Olesna, które wraz z Terapeutami Naszej Placówki i zaproszonymi gośćmi, przeprowadziły warsztaty kulinarne dla Podopiecznych, pod nazwą „Pierogowe smaki”. Nasza pracownia kulinarna w tym dniu zamieniła się w prawdziwą  pierogarnię. Zrobione zostały różnego rodzaju pierogi: na słodko z jagodami i wiśniami, ruskie, z kapustą, zapiekane w cieście drożdżowym z farszem z kapusty, cebulki i kiełbasy wiejskiej, zapiekane w cieście francuskim z farszem z kapustą i pieczarkami.
Podopieczni rozwijali swoje umiejętności kulinarne, uczyli się higieny i bezpieczeństwa pracy w kuchni, a przede wszystkim urozmaiconego i zdrowego odżywiania. Podczas zajęć  Nasi Wychowankowie samodzielnie zrobili ciasto i farsz na pierogi, a następnie zajmowali się ich lepieniem i oczywiście degustacją. Podczas zajęć poznali też różne techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach oraz dowiedzieli się, jak je elegancko podawać.
Bardzo serdecznie dziękujemy Paniom ze Stowarzyszenia za przeprowadzenie warsztatów w Naszym Domu.

Czytaj więcej...

Zapełniamy naszą spiżarnię

Sezon ogórkowy trwa. W ramach zajęć kulinarnych Podopieczni naszego Domu wraz z Terapeutą, dnia 17 lipca przygotowywali przetwory z ogórków. Zajęcia praktyczne poprzedzały były zajęciami teoretycznymi. Celem zajęć było nabywanie i zwiększanie umiejętności wykonywania przetworów na zimę.

Czytaj więcej...

Poznanie polisensoryczne

Dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka konieczny jest stały dopływ bodźców zmysłowych do układu nerwowego. W toku stymulacji sensomotorycznej osoba „zbiera” wrażenia zmysłowe z otaczającego ją świata i z własnego ciała. Stymulacja sensomotoryczna dostarcza różnego rodzaju bodźców zmysłowych: dotykowych, czucia głębokiego (proprioceptywnych), przedsionkowych (westybularnych) smakowych, węchowych słuchowych, wzrokowych.|
Dnia 11 lipca br. Podopieczni Naszego Domu, w ramach zajęć kulinarnych,  poszerzali wiedzę na temat otaczającego świata za pomocą zmysłów: dotyku, słuchu, wzroku, smaku, węchu.
Zajęcia odbywały się w miłej i „smakowej” atmosferze.

Czytaj więcej...